Kvartalsbrev #3 2011 fån Re:Brand
CLAS OHLSON I MÅL
Clas OhlsonEtt års intensivt arbete med Clas Ohlson har precis avslutats. Re:Brand har haft ett interim management-uppdrag, där vi har bemannat marknadsdirektörsrollen i centrala koncernen. Den kommersiella processen har renodlats, relationen mellan koncern och landsorganisationer har tydliggjorts, kostnadsstrukturen har förbättrats. Och vi har satt fokus på ledarskapet på avdelningen. Vi tror att det är företag i lite bättre skick vi lämnar, jämfört med för 12 månader sedan.
     Överlämning till ordinarie linjeorganisation är precis avklarad och vi önskar stort lycka till i de fortsatta utmaningarna. Nu ligger fokus på implementering av den nya strukturen och att ta tag i de mer externt synliga frågorna – att tillsammans med en ny kombination av byråpartners vässa marknadskommunikationen.
     Ett år i detaljhandelns epicentrum har givit oss värdefulla lärdomar. Förutsättningarna skiljer sig på många sätt från hur det ser ut på leverantörssidan. Som ett resultat av dessa insikter håller en specifik arbetsmodell för strategiarbete i detaljhandeln på att ta form hos Re:Brand. Hör av dig om du vill veta mer om denna retail-specifika strategimodell.
linje
ÖT STARTAR UPP
Ett nytt stort strategiuppdrag har nyligen landat hos Re:Brand. Mediekoncernen Östersunds Tidningar (ÖT) är en klassisk svensk lokalmediekoncern, som kämpar mot ändrade medievanor iPad + ÖPoch den digitalt drivna omvandlingen av branschen. Strategiseminarium med ledningsgruppen i våras gav mersmak och nu har ett samarbete lagts upp där Re:Brand ska guida företaget till en ny värdebaserad konkurrensstrategi. Central del består av en tydligare struktur med optimerad positionering av de olika produkterna. Däribland Östersunds-posten, Länstidningen och sportsajten Zport.se.

RE:BRAND TRIMMAR ANALYSMODELLEN
Re:Brand ägnar sig under sommaren åt en del egen produktutveckling. Det är analysarbetet, den inledande och mycket viktiga fasen i de flesta strategiprojekt, som ligger under luppen. Man gör en översyn på hela analysarbetet i syfte att utveckla en ännu effektivare och mer tillförlitlig arbetsmodell. Utveckling av ett par förpaketerade researchpaket, segmenteringsmodeller och en struktur för nyckeltalsjämförelser ingår. Hör av dig om du vill veta mer om hur Re:Brand bygger sin analysmodell.

Kunden har ordet
Re:Brand har varit starkt bidragande i att utveckla arbetssätt och struktur för marknadsföringen inom Clas Ohlson. Peter Asplund har en förmåga att snabbt sätta sig in i nya miljöer och skapa sig en bild om vad som behöver göras.
Peter Jelkeby
Peter Jelkeby, Vice VD Clas Ohlson
I huvudet på Re:Brand
Konsten att addera värde
Senaste halvåret har bjudit på en rad nagelbitare i affärspressen. Kommer Saab att överleva? Kan aktiefallet i Eniro vändas? Hur ska Hemtex komma ur reaträsket? Några exempel på företag som har kämpat i flera år mot omvärldsförändringar, ändrade kundbeteenden eller övermäktiga konkurrenter. Utan att få ordning på vare sig resultaträkning eller aktiekurs. Gemensamma nämnare kan skönjas. Bristande skalfördelar och otydlig positionering för att nämna några.
     Varje företag ställs lite hårddraget inför valet mellan två grundstrategier. Antingen väljer du specialistrollen. Och lever på höga marginaler. Eller så väljer du generalistrollen. Då är det i stället höga volymer, skalekonomier och effektivisering du lever på. Gentemot kund kommunicerar specialisten kvalitet, innovation, service och kundanpassning. Medan generalisten helst lyfter fram det låga priset, kanske i kombination med ett brett sortiment.
     Misstanken är att de ovan nämnda företagen inte är tillräckligt stora för att uppnå de skalekonomier som krävs för att ta generalistrollen. Alternativet är att bli tydligare i sin specialistroll.
     Hur gör man då det? Lösningen är lika enkel i teorin, som svår att genomföra i praktiken. Det handlar om att addera värde. Att frigöra sig från den förödande priskonkurrensen från mer eller mindre likvärdiga produkter. Verktygen är innovation, kundorientering och kommunikation. Och en strategi som får det hela att hänga ihop, där varumärket utgör en drivande kraft.
     Prognosen för företagen i inledningen? Saab säljs vidare. Ett par tre gånger. Tills kärnan i varumärket vattnats ur. Eniro säljs till huvudkonkurrenten Google. Hemtex å andra sidan inser att det inte hjälper att fortsätta byta VD en gång om året utan ringer upp Re:Brand och får hjälp med att lägga upp en ny värdebaserad konkurrensstrategi. Peder – du hittar numret längst ner på sidan.
Peter Asplund VD

linje
Re:Brand är en managementkonsult som arbetar med strategi och ledarskap. Vi hjälper varumärkesdrivna företag och organisationer uppnå högre tillväxt och lönsamhet. Vår kompetens spänner över affärsutveckling, produktutveckling/innovation, marknadsföring och försäljning.

Det här nyhetsbrevet kommer ut ungefär fyra gånger per år. Vill man prenumerera gör man det lättast på vår web.

Kontakta mig
Re:Brand AB | Törnrosavägen 9 | 131 47 Nacka | Sweden | +46 - 708 - 50 59 72 | info@rebrand.se | www.rebrand.se